recepty
DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
a ústřičná, recept na hlívu ústřičnou
1 trs hlívy ústřičné, olej, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, česnek (2 stroužky), jíška, koření: zel. bujón, pepř, kmín, majoránka, sladká paprika, zelená petržel.
Do litru vody dáme vařit na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou. Mezitím rozehřejeme olej na pánvi a orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu. Po chvíli ji poprášíme paprikou a přidáme protlačený česnek. Do vody k hlívě ústřičné dáme pepř, kmín, majoránku a zeleninový bujón. Poté přidáme orestovanou zeleninu. Přidáme jíšku, necháme vařit do zhoustnutí a před podáváním do hrnce nasypeme zelenou petrželku. S pečivem lze podávat jako hlavní jídlo.
HOUBOVÝ KUBA
300g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, máslo na pekáč
Sušené houby necháme ve studené vodě několik hodin nabobtnat, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem. Promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáčku. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova